Güneş Kremi Seçerken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 6 Madde

Güneş Kremi Seçerken

Güneş kremi seçmek çoğu kişi için karmaşık görünebilir ve aşağıdaki gibi birçok soru kafamıza takılır.

UVA’ya karşı koruyucu kremler yeterli olur mu?
Sprey mi, yoksa losyon mu kullanmalıyım?
Kullandığım güneş kreminin içindeki maddeler cildime zarar verir mi?
Kaç faktörlü güneş kremi kullanmalıyım?
Hangi markayı tercih etmeliyim?
Suya dayanıklı güneş kremi ne işe yarar?

Güneş kremleri iki şekilde sizi güneşten korur. Bazıları güneş ışınlarını yansıtarak bazıları ise zararlı ışınlar derinize ulaşmadan onları emerek işlerini yapar.

Buna bağlı olarak güneş kremlerinin içinde bulunan ve zararlı ışınlardan koruyan maddeler temelde iki formdadır. Kimyasal bazlı koruyucular ışınları emerek etki ederken,diğer grup olan mineral bazlı koruyucular ışınları yansıtırlar. Piyasada bulunan çoğu güneş kremi kimyasal bazlı koruyucular barındırır.

Bunlar oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate ve octinoxate’dir. Mineral bazlı koruyucular ise zinc oxide ve/veya titanium dioxide’dir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Çocuğunuz İçin Güneş Kremi Seçerken Bu Maddeleri Göz Önünde Tutun

Çocuklar ve bebeklerin ciltleri genellikle yetişkinlere göre daha hassastır. Bu yüzden yukarıdaki kimyasal içerikleri barındıran kremleri önermiyoruz.

Özellikle içeriğinde oxybenzone ve yukarıda yer almayan para amino benzoik asit bulunan kremler çocuklar ve bebekler tarafından kullanılmamalıdır.

Bunun yerine mineral bazlı kremler tercih edilmelidir. Çocuklar ya da bebekler için olduğu belirtilen kremlerin büyük bir kısmı mineral bazlıdır fakat yine de içeriklerini kontrol etmenizi öneririz. Çocuklarınızın güneş kremini eğlendirici bulmasını sağlamak için renkli ya da görseli çok olan kremleri tercih edebilirsiniz.

2. 30 SBF ve Üstü Güneş Kremlerini Seçin

Eğer dışarıda kısa bir zaman geçirecekseniz 15 faktörlü güneş kremi sizi UV ışınlarının %93’ünden koruyacaktır. Eğer %100’e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz.

Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.

Belirtmemiz gerekir ki güneş kremlerinin SPF değeri sadece UVB ışınlarına karşı koruma ölçüsüdür. Son zamanlarda yapılan araştırmalar UVA’nın da cilt kanseri ve kırışıklıklara neden olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla sadece yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak yeterli değildir. UVA, ciltte yanıklara neden olmasa da bu zararlı ışınların cilt tabakasının derinlerine nüfuz etmektedir.

Daha yüksek faktör sizi güneşten daha iyi koruyacağı anlamına gelmez. Daha uzun koruyacağı anlamına gelir.

3. UVA ve UVB’ye karşı koruyucu olan geniş spektrumlu güneş kremi seçin

Son zamanlarda duymaya başladığınız kavramlardan biri de ‘’geniş spektrumlu krem’’. Geniş spektrumlu kremler sizi hem UVA hem de UVB’den korur.

4. Kremi Cildinize Yedirmeden Sürün

Güneş kremini doğru kullanmak en az doğru güneş kremi kullanmak en az doğru güneş kremi kullanmak kadar önemlidir.
Vücudunuza ovalayarak sürmekten kaçının. Genel olarak bilinenin aksine güneş kreminin ovalayarak ve cilde yedirererek sürülmesi kremin verimini oldukça düşürür çünkü bu şekilde koruyucu tabaka incelir. Ovalamadan ve cilde yedirmeden direkt olarak sürmelisiniz.

Ayrıca kulaklarınıza, ellerinize, dudaklarınıza, boynunuza, koltuk altınıza kısacası güneş ile temas eden tüm vücut bölgelerinize sürmeyi ihmal etmeyin.

5. 2 Saatte Bir Yenileyin

Normal koşullarda 2 saatte bir güneş kreminizi yenilemeniz önerilir. Eğer denizde zaman çok geçiriyorsanız ya da vücudunuz sık sık suyla temas ediyorsa 1 saatte bir kreminizi yeniden sürmenizi öneririz.

6. Su Geçirmeyen Güneş Kremlerini Tercih Edin Fakat Bu Detayı Bilin

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi geçtiğimiz senelerde ‘’suya karşı dayanıklı’’ ya da ‘’su geçirmez’’ ibarelerinin tek başına kullanılmasını yasakladı. Bunun sebebi ifadelerin yanıltıcı olması. Bu ifadeler kullanılırken mutlaka güneş kreminin verimini kaç dakika düşürmediği ibaresi de yer almalı.

Her ne kadar güneş kreminizin su geçirmeme özelliği olsa da eğer denize giriyorsanız 1 saatte bir yenilemeniz gerekiyor. Diğer bir deyişle ‘’nasıl olsa su geçirmiyor, denize istediğim kadar gireyim çıkayım, 1 kere sürmem yeter’’ anlayışını terk etmeniz gerekiyor.