Hava Kirliliği Cildimizi Nasıl Etkiliyor? Nasıl Önlem Alınabilir?

Hava Kirliliği ve Cilt Arasındaki İlişki

Eğer sağlıklı bir cilt istiyorsanız sağlıklı bir yaşam ve beslenme düzeniyle işe başlamanız gerekir. Besleyici gıdalar ve verimli bir uyku cildiniz yenileyen ve güzelleştiren önemli iki bileşendir.

Her şeye rağmen çoğu zaman göz ardı edilen ve cildimize zarar veren faktörlerin başında ki çevresel etmenlere arasında olan hava kirliliği gelir.

Özellikle metropol kentlerde giderek daha fazla araç kullanılması, sanayinin gelişmesi, yakıt tüketiminin artması gibi faktörler soluduğumuz ve bir anlamda cildimizin soluduğu havayı kirleterek cildimizin erken yaşlanmasına, parlaklığını kaybetmesine neden olur.

Eğer Himalayalar’da yaşamıyorsanız hava kirliliğinden kaçınmak hemen hemen imkansızdır.

Havadaki kirliliğin içeriğinde polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) adı verilen kimyasal bileşenleri içerir ki bunlar cildimizde ve vücudumuzda serbest radikal üretir.

Serbest radikaller, cildimizde bulunan hücrelerin yapısını ve DNA’yı bozar. Birçok hastalığı neden olabileceği gibi, erken yaşlanmaya, bağışıklık sisteminin düşmesine neden olabilirler.

Hava kirliliği cilt yaşlanmasının yanında, çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Havada bulunan kirler sivilce, mat ve kuru cilt, egzema, cilt alerjileri gibi sorunlara neden olabilen küçük moleküler parçacıklar ihtiva ederler.

Bu bileşenler o kadar zararlı olabilir ki, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre göre sadece Amerika’da bile her yıl 200.000 erken ölümün sorumlusu olarak hava kirliliği gösterilmektedir.

Sadece Amerika’da değil, Türkiye’de dahil olmak üzere birçok ülkede hava kirliliğinden kaçınmak hemen hemen imkansızdır. Nitekim araştırmalar bunu kanıtlamaktadır.

Dünya nüfusunun yüzde 80’i Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen seviyenin üzerinde hava kirliliğine maruz kalmaktadır.

Hava kirliliği yoğun bölgelerde yaşayan kişilerin cildinde başlıca aşağıdaki 4 problem ortaya çıkar:

1. Cildin nem ve elastikiyetinin kaybı
2. Cilt oksijen ihtiyacını yeteri kadar karşılayamadığı için, ciltte matlaşma ve sarkma
3. Cilt hücrelerinin yenilenme süresinin uzaması
4. Vücutta bulunan Vitamin E gibi önemli antioksidanların seviyesinin azalması

Cildi Hava Kirliliğinin Olumsuz Etkilerinden Temizlemek İçin Ne Yapmalıyız?

1. Antioksidanlardan Zengin Gıdalar Tüketmek

Vücudumuz doğal döngüsünde bile her gün önemli miktarda serbest radikal üretir. Ancak bunlara karşı vücudun savunma sistemi devrededir. Fakat vücut içinde doğal üretilen serbest radikallere ek dış faktörlerin eklenmesi sonucu miktarları savunma sisteminin kapasitesinin üzerine çıkabilir. Serbest radikaller kollajen üretimini durdurur ki bu da cildimizin kendini yenilemesi ve sağlıklı kalmasını engeller. Serbest radikalleri azaltmak için antioksidan zengini gıdalar tüketilmelidir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki en iyi antioksidan yoktur. Farklı gıdalarda farklı çeşitlerde antioksidan vardır. Vücudumuzun tüm antioksidan çeşitlerine ihtiyacı vardır. Bunu olabildiğince mümkün kılmak için farklı renkteki meyve ve sebzeleri tüketmeye özen göstermemiz gerekir.

Antioksidan miktarı en yüksek gıdalar: Kuru erik, yaban mersini, kırmızı fasulye, barbunya, turna yemişi, enginar, böğürtlen, ahududu, çilek, kırmızı elma, yeşil elma, pikan cevizi, kiraz, kara erik, kırmızı erik, nar, akai çileği, brokoli, sarımsak, zencefil, zerdeçal, yeşil çay ve karanfildir.

Konuyla ilgili makalemizi okuyabilirsiniz:

En Çok Antioksidan Bulunduran 20 Eşsiz Gıda

2. Cildi Düzenli Olarak Yıkamak

Cildimizi her ne kadar düzenli olarak yıkamamız gerektiğini bilsek de çoğu zaman üşeniriz. Bilinmesi gerekir ki, cildi düzenli olarak yıkamak ciltte biriken ve cilde zarar veren nano parçacıkları ciltten uzaklaştırır. Cildi sert sabunla yıkamamaya, ılık suyla yıkamaya ve yıkadıktan sonra iyice durulamaya özen gösterin.

3. A,C ve E Vitamini İçeren Cilt Bakım Ürünleri Kullanmak

C vitamini antioksidan özelliğinden dolayı cildi dış etmenlere karşı korur ve cildin dışarıdan gelen yabancı maddelerle savaşma özelliğini arttırır. Ciltteki kollajen üretimini arttırarak cildi kırışıklıklardan korur.

E vitamini cildi gerek zararlı güneş ışınlarından gerekse hava kirliliğinden korur çünkü cilt için bir bariyer görevi görür. Cildin nem tutma özelliğini korur.

A vitamini ise cildin elastikiyetini korumasını sağlar ki bu özelliği ile cildi gençleştirici özelliği vardır.

4. Yeteri Kadar Su Tüketmek ve Güneş Kremi Kullanmak

Su, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak cildin genç ve diri görünmesini sağlar. Diri bir cilt için her gün 1,5 ila 2 litre su tüketilmelidir.

Konuyla ilgili makalemizi okuyabilirsiniz:

Yeteri Kadar Su İçmediğinizde Karşılaşabileceğiniz 5 Sağlık Sorunu

Güneş kremi kullanmak ise cilt için toz, sigara dumanı gibi hava kirliliğine neden olan maddelere karşı bir katman görevi görür ve engel oluşturur. Böylece hava kirliliği