Yüz Haritalama: Cildiniz Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

Yüz Haritalama: Cildiniz Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

Yüz Haritalamanın Tarihçesi: Yüz Haritalama Nedir?

Günümüzde hastalıklar teknolojiden feyz alan ileri tıbbi yöntemlerle tespit edilebilirken, eski tıpta yüzde beliren sivilceler sağlık durumu için bir gösterge kabul ediliyor ve bu dış gösterge hastalanan organın teşhisinde kullanılıyordu.

Bugünkü detaylı tıbbi cihazlarla vücudumuzun tamamının taranarak hastalıkların teşhis edilmesi o zamanlar mümkün değildi. Bu yüzden geçmiş zamanın hekimleri bakarak, dokunarak ve iletişim kurararak hastalıkları teşhis ve tedavi ediyordu.

Örneğin, göz akının sararması bugün olduğu gibi bundan 2000 sene önce de Çin tıbbında karaciğer ile ilgili bir rahatsızlık olduğunun göstergesiydi.

Yüz haritalama yöntemi de o zamanki hekimlerin bir hastanın hastalığını teşhis etmek için kullandıkları başlıca yöntemlerden biriydi.

Yüz haritalama yöntemi, yüzün belli bölgelerinin vücudun diğer yerleriyle bağlantısını ortaya çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir.

Peki cildimizin hangi noktasındaki sorun vücudumuzun hangi organı ya da sistemindeki bir sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyordu?

T Bölgesi ( 1 ve 2. bölge ) Geleneksel literatüre göre, T bölgesindeki sivilceler sindirim sistememizde sorun olduğunu gösterir. Eğer bu bölgenizde sık sık sivilce çıkıyorsa daha çok su tüketmeniz ve su miktarı yüksek meyve ve sebzeler yemeniz gerekmektedir. Armut, salatalık, karpuz gibi meyve ve sebzeler yüksek miktarda su bulundurur.

Sindiriminizle ilgili sorunlar stresle ilişkili olabilir. Stresi engellemek ya da azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapmanız önerilir. Diğer yandan düzenli bir uyku hem stresi azaltmak hem de sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak için önemlidir.

Gece geç saatlerde uyumak yerine erken saatlerde uyumayı alışkanlık haline getirmek, yatmadan 1-2 saat önce televizyon izleme, bilgisayar ile zaman geçirme gibi uyku kalitenizi etkileyebilecek eylemleri sonlandırmanız gerekmektedir.

T bölgesinin buruna inen bölgesi yani iki gözün arasındaki bölgedeki sivilceler karaciğerlerle ilgili bölge. Yüksek alkol tüketimi, yağlı ve tuzlu yiyeceklerin aşırı tüketimi gibi sebeplerden kaynaklanması muhtemel.

Bu yüzden beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor.

Burun (3. bölge): Burnunuzun kırmızı renkte olması yüksek tansiyonu ya da akne rozasea hastalığının başlangıcına işaret edebilir.

Yanaklar ( 4. ve 5. bölge): Yanaklarda çıkan sivilceler akciğerinizde problem olduğunu gösterebilir. Akciğerle ilgili sorunlar genellikle aşırı sigara tüketimi ya da sigara dumanına sürekli maruz kalma veya alerjilerden kaynaklanabilir.

Kulaklar ( 6. ve 7. bölge ): Kulaklarda çıkan sivilceler Çin Tıbbında böbreklerdeki rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Kulaklar aşırı hassas bölgelerdir mesela kulaklarınızda ısınma hissederseniz bu stres altında olduğunuzu gösterebilir. Alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınmanız, su tüketiminizi arttırmanız gerekir. Tuzlu yiyecekler böbreklerinize zarar verebilir.

Çene ( 8. Bölge ) Çenede çıkan ısrarcı sivilceler vücudunuzdaki hormon dengesizliğine işaret edebilir. Genellikle aşırı stresten kaynaklanır. Böbrek fonksyonlarınızın iyi çalışmadığını gösterebilir.

Antik çağlarda Çin tıbbında kullanılan yüz haritalama yöntemi hala dünyada Dermalogica gibi bazı kuruluşlarda kullanılmaktadır.