KİMYASAL PEELİNG

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling Nedir?

Yaşımız ilerledikçe cildimiz kendini eskisi gibi hızlı bir şekilde yenileyemez, bu durum ise cildin mat bir görüntüye sahip olmasına yol açar. Ayrıca elastikiyet ve dış etmenlere karşı dayanıklılığı azalır. Ameliyatsız bir kozmetik işlem olan kimyasal peeling işlemi bu senaryoda adeta ‘’can simidi’’ olur.

Kimyaal peeling, yüz, boyun ya da el bölgesine asidik formülasyonlu kimyasal bir solüsyonun uygulanmasıyla cildin üst tabakasının soyulmasını sağlayan kozmetik bir işlemdir. Soyulan cildin altından gelen deri daha pürüzsüz ve taze olur ve bu da cildin görüntü kalitesinin yüksek olmasını sağlar.

Uygulama sonrası, önceki haline göre cilt lekelerinde azalma, ince kırışıklıklarda azalma veya yok olma, ciltte canlı, sağlıklı ve gergin görünüm, gözeneklerde küçülme, yumuşaklık ve parlaklıkta artma sağlanır.

Asidik kimyasal solüsyon bir anlamda cilde kontrollü hasar verir, kabaran cilt ise kendiliğinden soyulmaya başlar. Kimyasal peelingin etki mekanizması şu şekildedir: Asidik özellikli ürünlerin cilde sürülmesiyle deri üzerinde hafif ve kontolünün bizde olduğu bir yanık oluşur, derinin üst tabakasındaki hücreler arası bağlar zayıflar ve hücrelerin dökülür. Üst tabakada ki hücrelerin dökülmesiyle (gözle görebileceğiniz pul pul dökülme) yeni deri hücrelerinin yapımı hızlanır ve cilt taze hücreler ile kaplanmış olur. Bu işlem cilt yapısında herhangi bir kalıcı incelme yapmaz.

Bazen birbirine alternatif olarak sunulsa da, kimyasal peeling dermabrazyon, mikrodermabrazyon ile kombine şekilde kullanılabildiği gibi farklı çözümlerde sunabilmektedir. Bunun yanında, “kimyasal peeling mi dermaroller mi”, sorusu ile de bu yöntemler birbirine rakip oldukları algısıyla da karşılaşmaktayız, ancak olamadıklarını söyleyebiliriz.

Kimlerin Kimyasal Peeling Yaptırması Önerilir?

  • Cildinde yara izi olan ve bu yüzden cildi girintili çıkıntılı bir görünümde olanlar
  • Cildinde renk düzensizliği ya da dalgalanması veya kahverengi leke olanlar
  • Cilt kırışıklıklıkları olanlar ya da ciltleri güneşten hasar görenler
  • Sivilce sorunu olanlar
  • Ağız çevresinde ve gözaltlarında ince çizgileri olanlar
  • Çillerinden rahatsızlık duyanlar
  • Yağlı cilt sorunu olanlar
  • Yaşlılık lekeleri olanlar

Dolayısıyla yukarıdaki maddelerden bir veya birden fazlasına sahip kişiler için kimyasal peeling işlemi oldukça yararlı olacaktır. Toplumda kimyasal peelingin cilt lekeleri tedavisinde kullanılması en yaygın bilinen kullanım alanıdır. Ayrıca kimyasal peeling gözenekleri sıkılaştırmada kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir.

Kimyasal Peeling 2

Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ne çeşit bir ürün kullanılacağı size ne kadar derin bir soyma tedavisi uygulanacağı ve sizin estetik beklentilerinize göre değişmektir. Diğer yandan tedavinizin iyileşme süresi ile ilgili beklentiniz de ne çeşit bir ‘’peel - asit’’ kullanılacağını etkileyen diğer bir faktördür.

AHA (Alfa hidroksi asitler): Laktik, glikolik ve meyve asitleri bu gruba girer. Glikolik asit günümüzde kullanılan en yaygın yüzeyel peeling ajanıdır. AHA’lar kolajen ve elsatin üretmini uyararak cilt dokusunu iyileştirir. Belirli gıdaların yapısında bulunan organik asitlerden oluşur. Bunlardan en sık kullanılan şeker kamışından elde edilen glikolik asittir. Laktik asit ise sütün ekşimesiyle ortaya çıkan ekşimiş sütten elde edilir. Malik asit ve Pirüvik asit ise farklı meyvelerin içeriğinde bulunan doğal asitlerden meydana gelir.

Glikolik asit kullanımı ile derinin epidermis tabakası kısmi olarak kaldırılarak hücrelerin kendilerini yenilemeleri ve cildin canlanması sağlanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine oranla daha kontrollü olarak cildi yeniler.
Kullanılan glikolik asidin gücüne bağlı olarak haftalık ya da aylık olarak uygulanabilir. Doktorunuz cilt tipi özelliklerinize ya da diğer faktörlere bağlı olarak bu konuda bir süreç belirler.

Jessner solüsyonu: Yüzeyel soyma işlemimi için kullanılmaktadır. Jessner solüsyonu %14 salisilik asit, %14 laktik asit, %14 ise resorsinol içermektedir. Akne eğilimli ciltlerde, gözeneklerin sıkıştırılmasında oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca ince çizgiler için oldukça etkiliyken, derin kırışıklıklar ve akne izleri için kullanımında etkisi sınırlıdır.

TCA (Triklorasetik Asit):. Orta-derin peeling işlemleri için en sık kullanılan TCA (triklorasetik asittir.TCA solüsyonlarında kimyasal yoğunlukları değiştirilerek cildin ne kadar derinliğine nüfuz edileceği ayarlanabilmektedir.

TCA’nın deriyi soyma derinliği AHA’ya göre daha fazladır ve ancak çok ciddi kontrol altında ve bu konuda tecrübeli bir dermatolog gözetiminde yapılmalıdır.

TCA, “postenflamatuvar hiperpigmentasyon” denilen duruma neden olabileceği için koyu ciltli kişilere uygulanması önerilmez fakat doğru kişiye uygulandığında oldukça etkili bir cilt yenileme tekniğidir.

İyileşme süresi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.

Uygulama nasıl yapılmaktadır? Aşamaları Nelerdir? Kimyasal peeling Hangi Sıklıkla Yapılır?

  • Cilt yağından ve günlük kirinden arındırılır.
  • Asidik ürün sürülerek amaca uygun şekilde 5 ile 15 dakika arsında ciltte kalması sağlanır.
  • Asit nötralize edilerek ciltten uzaklaştırılır.
  • Genellikle 2-4 hafta aralarla 3-8 seans uygulanır.

DK Klinik'te kimyasal peeling nasıl yapılıyor?


Kimyasal Peeling’in Yan Etkileri Nelerdir? İşlemin Riskleri Var mıdır?

Bize kimyasal peeling ile ilgili bize sorulan soruların bazıların da “kimyasal peeling iz bıraktı”, “kimyasal peeling leke yaptı”, “kimyasal peeling leke bıraktı”, “kimyasal peeling sonrası kahverengi lekeler”, “kimyasal peeling sonrası yüzde şişme” gibi kaygılar sıklıkla belirtilmektedir. Bu bölümde bu kaygıları yanıtlamaya çalıştık.

Kimyasal peelingin tehlikeli bir işlem olduğunun halk arasında sıkça dillendirilmesinin en büyük nedeni bu işlemin güzellik salonu statüsünde olan ve güvenilirliği sorgulanabilecek yerlerde yapılmasından kaynaklıdır. Kimyasal peeling ciddi bir işlemdir, dolayısıyla sadece doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde cilidinize önemli zararlar verebilir.

İşlem, dermatolog tarafından yapıldığı müddetçe işlemin ciddi riskleri yoktur.

Riskleri ve yan etkilerin görülme sıklığını değiştiren diğer faktörler: Cilt tipiniz, işlemden sonra güneşten korunmaya özen gösterilip gösterilmemesi ve işlemin uygulama derinliğidir.

Tabii her ne kadar kozmetik işlemlerin bazı durumlarda yan etkileri olsa da doktor gözetimi olduğu takdirde etkileri sınırlı olur ve hemen önlem alınabilir.

Birkaç gün ile 1-2 haftaya kadar süren ciltte kızarıklık olması ve bunun ayrıca ciltte kuruluk, hassasiyet ve cildin pul pul olması beklenen bir süreçtir. Yan etki olarak algılanmamalıdır.

İşlemden sonra aşağıdaki yan etkiler görülebilir. Bunların en sık olanı kimyasal peelingin leke bırakabilmesidir.

  • Cillte melaninin aşırı üretimi sonucunda hiperpigmentasyon (cilt renginin koyulaşması ki ağırlıklı olarak işlem sonrasında güneşten korunmaya özenmeyen kişilerde görülür)
  • Cilt renginin azalması (hipopigmentasyon)
  • Enfeksiyon riski (bu risk derin soyma işlemlerinde görülür)

Kimyasal Peeling Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İşlemden 3 gün önceye kadar kaçınılması gerekenler:

  • Cilt bakımı
  • Saç boyama
  • Epilasyon (lazer, ağda, cımbız, ip, tüy dökücü krem, jelli epilasyon)
  • Kese, fırça ile temizleme ve mekanik peeling
  • Cilt soyucu uygulamalar (glikolik asit, retinoik asit içeren kremler)
  • Ciltte hassasiyete neden olabilecek botoks gibi kozmetik işlemler

İşlemden bir hafta öncesine kadar cildin nemlendirilmesi, iyileşmeyi hızlandırmak için sigaraya ara verilmesi ve aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların alınmasına ara verilmesi önerilir. İşlem günü oluşabilecek komplikasyonları minimize etmek için erkeklerin traştan uzak durması, kadınların ise makyajdan kaçınması önerilir. İşlem günü terlemeye yol açacağı için spor ve egzersizden kaçınılması önerilir.

Kimyasal Peeling 4


Kimyasal Peeling Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Oluşabilen kabuklar soyulmamalıdır, işlem yapılan bölge kaşınmamalıdır.
  • Hekim tarafından önerilen nemlendirici kremler kullanılmalıdır.
  • Güneşten mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
  • Bir süre kışın bile yüksek koruma faktörlü kremler sürülmesi gerekmektedir. (Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz)

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanamaz? Hangi Durumlarda Yapılmaz?

  • Açık yara
  • Herpes (uçuk) enfeksiyonu
  • Siğil
  • Ekzema, rozacea, deri kanseri
  • Retinoik asit ilaçlarının (Roaccutane gibi) kullanımı (işlemden en az 6 ay önce bitmiş olmalı)
  • Kontrolsüz diabet (şeker) hastalığı
  • Vasküler lezyonlar (hemanjiom, telenjiektazi, kuperöz)
  • Güneş karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilere
  • İşlemden önce kimyasal soyulma tekniği denenmiş ve kötü sonuç almış kişilere
  • Hamilelere ve emziren anneler uygulanamaz.

Kimyasal Peeling İşleminden Sonra İyileşme Süresi Nedir?

İşlemin iyileşme süresini belirleyen en önemli faktör yapılan işlemin türüdür. Yüzeysel soyma işlemlerinden derin soyma işlemine doğru gidildikçe iyileşme süresi artacaktır. Ayrıca kimyasalın yoğunluğunun artması da iyileşme süresini arttırır. Yine de bu soruya net bir yanıt vermek zordur çünkü kişilerin ciltlerinin vereceği reaksiyonlar ve iyileşme hızları değişmektedir.

Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin peeling uygulamasında ödem ve deride gerginlik yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.

İşlemin etkisini ne zaman göstermeye başlayacağına verilecek yanıt ise: Genel olarak işlemden sonra 24-48 saat içinde cildiniz soyulmaya başlar ve 7 ila 10 gün içerisinde iyileşme beklenir.

İşlem Sırasında Acı Hisseder Miyim?

İşlem esnasında 5-10 dk sürebilen hafif yanma ve batma hissi olabilir. İşlem sonrası günlük yaşama dönülebilir.

Kimyasal Peeling Evde Uygulanabilir Mi?

DK Klinik olarak evde peeling uygulanmasını önermiyoruz. Bunun birkaç sebebi var. Bunlardan ilki olası yan etkiler sonrasında dermatoloğa görünme ihtimalinizin yüksek olması. Diğeri ise evde peeling yapılması için üretilen ürünlerin etkisinin sınırlı olmasıdır.

Evde kullanmanız için üretilen ürünlerin neredeyse tamamı yan etki görülme riskini düşürmek için oldukça düşük düzeyde konsantrasyon içeriyor. Bu da eğer güneşin etkilerinden kurtulmak isteyen ya da cildinde ciddi bir düzeyde iyileşme bekleyen kişiler için hayal kırıklığına yol açmaktadır.

Profesyonel olduğu ibaresi olan ürünleri ise evde kullanmak ciddi tehlikelere yol açabilir çünkü bu ürünlerde yüksek derecede konsantrasyon içeriyor. Doğru ellerde uygulanmadığı takdirde enfeksiyon ya da ciltte iz gibi can sıkıcı sonuçlarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla konuyla ilgili bilgi almak için mutlaka dermatolgunuzla görüşmelisiniz.

Kimyasal Peeling Cilt Rengini Açar Mı?

Yüz bölgesi dışında sıklıkla karşıklaşılan sorulardan birisi de “kimyasal peeling nerelere uygulanır” olmaktadır. Öncelikle söylenebilir ki cilt renginin açılması istenen tüm bölgelerde kullanılabilir. Koyu ten rengi bulunan bölgelerde, örneğin koltukaltı bölgesi, bikini bölgesi gibi alanlara uygulandığı takdirde cilt rengini açmaktadır.

Kimyasal Peeling Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

İşlem için FDA tarafından belirlenen bir yaş limiti yoktur. Sivilce sorunundan kurtulmak isteyen ergenlik dönemindeki kişilerden 70’li yaşlarda daha pürüzsüz bir cilt isteyen kişilere kadar doktorun uygun göreceği herkes kimyasal peeling yaptırabilir.

Kimyasal Peeling Yazın Yapılabilir Mi? Kimyasal Peeling Hangi Aylarda Yapılır?

Güneşten korunmak yazın zorlaşacağı için işlemin genellikle yazın yapılması önerilmez. Eğer işlemden sonraki bir hafta boyunca evinizden çıkmamayı düşünüyorsanız ya da ekseriyetle dışarı çıktığınız zamanlarda güneşten korunabilecekseniz (yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak siyah şemsiye kullanmak, şapka kullanmak) yüzeyel kimyasal peeling işlemi uygulanabilir. Ancak biz Kliniğimizde ilkbaharın sonlarından başlayıp, sonbahar ortalarına kadar kimyasal peeling uygulaması yapmıyoruz.

Kimyasal Peeling 3