En Çok Antioksidan Bulunduran 20 Eşsiz Gıda

antioksidan

Antioksidanlar, vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşarak vücut direncimizin artmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Hücre yıkımını azaltarak yaşlılık etkilerini azaltır, böylece daha sağlıklı bir hayat yaşamamıza katkıda bulunur.

ORAC, gıdalardaki antioksidan değerini belirlemek için kullanılan bir testtir.

ORAC değeri ise, besinlerin antioksidan değerini gösterir.

Yapılan araştırmalara göre ORAC değeri en yüksek gıdalar aşağıdaki gibidir:

Gıda Miktar ORAC Değeri

Kuru Erik 1 su bardağı 14582

Kırmızı Fasülye ½ su b. kırmızı fasülye 13727

Yaban Mersini 1 su bardağı 13427

Barbunya ½ su bardağı 11864

Turna Yemişi ( Cranberry ) 1 su bardağı 9584

Enginar 1 su bardağı-pişmiş 7904

Böğürtlen 1 su bardağı 7701

Ahududu 1 su bardağı 6058

Çilek 1 su bardağı 5938

Kırmızı Elma 1 elma 5900

Yeşil Elma 1 elma 5381

Pikan Cevizi 30 gr. 5095

Kiraz 1 su bardağı 4873

Kara Erik 1 su bardağı 4844

Patates 1 adet 4649

Aronia ( Rus Yaban Mersini ) 30 gr. 4497

Siyah Fasülye ½ su bardağı 4181

Kırmızı Erik 1 erik 4118

Nar 100 gram 2860

Kaynak: USDA

Listede yer almayan fakat ORAC değeri yüksek diğer gıdalardan bazıları ise akai çileği, brokoli, sarımsak, yeşil çay, zencefil, zerdeçal ve karanfildir.

Not: Her ne kadar ORAC değerleri besinlerdeki antioksidan değerini belirlemek için kullanılan yöntemlerden birisiyse de ORAC değeri ile insan sağlığı arasında pozitif bir ilişki henüz belirlenememiştir.

Bu yüzden iyi bir diyette dengeli beslenmenin önemi büyüktür. ORAC değeri yüksek olan gıdanlar mucizevi bir iksir değildir.

Harici resimler 7