Saç Ekimi Merkeziniz Yasal mı?

Saç Ekimi Merkezinin Yasal Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Türkiye'de her dört saç ekiminden üçünün kaçak olarak yapıldığını biliyor muydunuz? Bu genellikle kiralık hastane odaları ya gibi izinsiz yerlerde gerçekleştirilir.

Bu durum kamu sağlığı için ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Hasta adayları için yasal merkezleri izinsiz olanlardan ayırt etmek oldukça zordur, çünkü genellikle kendilerini tamamen yasal merkezler gibi internet üzerinde tanıtırlar ve hastane isimlerini kullanarak reklamlarını yaparlar.

Ancak, aşağıda belirtilen basit adımları takip ederek bir merkezin yasal olarak faaliyet gösterip göstermediğini anlayabilir ve saç ekimi yaptırırken sağlığınızı riske atmadan güvenli bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

1. Web sitesinde bir doktorun adı var mı?

1

→ Web sitelerinde doktorun tam adını açık bir şekilde belirtilmeyen merkezler genellikle ruhsatsızdır. Eğer doktorun adı belirtilmişse, lütfen bir sonraki adıma geçin. Bu arada doktorlarımızın detaylı özgeçmişlerini "Doktorlarımız" sayfamızda bulabilirsiniz.

2. Doktor bir dermatoloji uzmanı mı yoksa plastik cerrahi uzmanı mı?

2

→ Türkiye'de saç ekimi sadece dermatoloji uzmanları ve plastik cerrahi uzmanları ile onların hemşire ekipleri tarafından gerçekleştirilebilir. Aile hekimleri, diğer uzmanlık alanlarındaki doktorlar veya ekipleri saç ekimi yapamaz (!)

Bunun temel nedeni saç ekiminin deri ile ilgili konularda uzman bilgi gerektirmesidir.

Sorumlu doktorumuz Dr. Meltem Şentürk'ün dermatoloji uzmanlığı diplomasını aşağııda görebilirsiniz.

uzmanlikbelge

3. Instagram hesabında sadece önce ve sonra sonuçları dışında herhangi bir paylaşım var mı?

3

→ Yasal olmayan saç ekimi merkezlerinin ve ekiplerinin Instagram hesaplarında neredeyse sadece öncesi ve sonrası resimleri bulunur.

Bu şekilde kendileri gizlerler. Diğer yandan, bu saç ekimi ekipleri genellikle dağılır ve değişir, bu yüzden süreklilikleri yoktur. Operasyonların gerçekleştirildiği yerlerin de yasa dışı olması nedeniyle operasyon alanlarını gösteren resimleri paylaşamazlar.

DK Hair Klinik Instagram Resmi Saç Ekimi Hesabı için tıklayınız.

4. Doktor ve hemşirelerin yüzleri net bir şekilde görünüyor ve sunuluyor mu?

4

→ Yasal olmayan kliniklerin sosyal medya hesaplarında en yaygın görüntüler yakın çekim ameliyat resimleri ve sıklıkla maskeler takılı şekilde karanlık bir odada yakından çekilmiş doktor veya hemşire fotoğraflarıdır.

Bu sosyal medya hesaplarını incelediğinizde, takımın tam olarak kim olduğunu anlamak oldukça zordur.

5. Saç ekimi merkezi, saç ekimi yapma izni veren Sağlık Bakanlığı lisansına sahip mi?

5

→ Türkiye'de saç ekimi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından saç ekimi için lisanslı kliniklerde ve hastanelerde yapılabilir.

Sağlık Bakanlığı, bu yetki için bir saç ekimi lisansı verir. Bu lisans olmadan kliniklerde veya hastanelerde saç ekimi yapmak sorunlu ve yasaktır. Aşağıda, kliniğimizin saç ekimi için izinli olduğu alanı işaretlenmiş olarak görebilirsiniz.

6. Saç ekimi merkezinin adı .gov uzantılı resmi sağlık sitelerinde listeleniyor mu?

6

→ Operasyonunuzun gerçekleşeceği sağlık kurumunun adı her zaman yerel sağlık departmanının ".gov web sitelerinde" olmalıdır.

Bu sitelerde merkezin adını bulamıyorsanız, yasal bir sağlık kurumuyla muhatap olmadığınız anlamına gelir. Bu sitelerde bir merkezin adını görmek de tek başına bu merkezin saç ekip yapmaya izni olduğunu göstermez. Yalnızca bu isimde bir sağlık kurumunun var olduğunu gösterir.

Bu nedenle, her zaman o merkez için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen saç ekimi lisansını istemelisiniz. Kliniğimizi Antalya Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü web sitesinde bulabilirsiniz.

7. Saç ekimi merkezinin adresi web sitesinde açıkça belirtilmiş mi?

7

→ Yasal olmayan merkezler genellikle adreslerini web sitelerinde belirtmez veya adresler ayrıntılı değildir. Adresleri olsa bile, iletişimde olduğunuz merkezler Google Haritalar profillerinde işaret koymazlar veya operasyon yaptıkları hastanelerin resimlerini paylaşırlar.

Ayrıca, bu hastanelerde saç ekimi yapmak da yasal olmayabilir. Bu nedenle, yeterli olmasa da, muhatap olduğunuz kurumun ve işlemin yapıldığı yerin aynı yer olması olumlu işaretlerden biridir.

ÖNEMLİ NOT: Yukarıda listelenen maddelerden sadece birinin bile sorunlu olması, o işletmenin yasallığıyla ilgili soruları gündeme getirmelidir. Problemlerle karşılaştığınız maddelerin sayısı arttıkça, işletmenin yasa dışı faaliyet gösterme olasılığı da artar. Yalnızca 5. maddenin yerine getirilmemesi bile bu merkezin izinsiz olduğunu ve sağlığınızın riske atıldığını gösterir.