Botoks uygulamasının yan etkisi

Botoks uygulamasının yan etkisi

Son yılların en sık başvurulan kozmetik uygulaması olan pratikte botoks uygulaması dediğimiz, botilinum toksin uygulaması, ehil ellerde oldukça güvenli bir uygulamadır. Ancak;

Çok tecrübeli ellerde bile nadir de olsa bazı yan etkiler görülebilmektedir. Uygulama yaptıran kişinin bilinçli olması gerektiğinden, burada yer vermek istedik. Az görülen ve sık görülen olarak iki grupta toparlanabilecek olan yan etkiler şunlardır.

1- Az görülen ve nispeten daha ciddi olan yan etkiler genellikle Botoksun migren tedavisi, istemsiz göz kasılması, şaşılık gibi kozmetik uygulaması dışında daha sık görülmektedir. Bunlar ilacın uygulama yeri dışına yayılması sonucu oluşmaktadır. Yutma, konuşma ve solunum güçlüğü, genel halsizlik, göz kapağı düşmesi, bulanık görme, çift görme, idrar tutma problemleri, konuşma sesinin bozulması-kabalaşması nadirde olsa görülebilmektedir. Oluştuğunda rahatsız etmekle birlikte, bütün bu etkiler geçicidir. İlacın vücuttan atılımını hızlandırmak, iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

2- Sık görülen yan etkiler arasında ise iğne yapılan yerde morarma, iğne yapılan yerde ağrı, baş ağrısı, boyun ağrısı oluşabilmekte ve bunlar kısa sürede geçmektedirler.

İstenmeyen durumlar ile karşılaşmamak için yüz anatomisi bilgisinin çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir, ancak yasal olarak Botoks uzman kişilerin yapması müsaade edilen bir uygulamadır.