Kozmetik Ürünlerin İçeriğinde Sıkça Bulunan 8 Madde ve Anlamları

Kozmetik Ürünlerin İçeriğinde Sıkça Bulunan 8 Madde ve Anlamları

Retinyol Palmitat (Vitamin A)

A vitamininin bir formudur. Cildimizdeki kollajen miktarının azalmasını engeller ve hücre yenilenmesini sağlar.

Böylece retinyl palmitate deri yaşlılığıyla savaşır ve kırışıklıkların oluşmasının önüne geçer. A vitamini kozmetik ürünlerde bir çok farklı formda kullanılır ve bunların A vitamini değerleri değişir. İçerik listesinde ‘’Retinol’’ ve ‘’ Retinoik Asit’’ olarak da görülebilir.

Askorbik Palmitat (Vitamin C)

C vitaminin bir formudur. C vitamini çoğu kişi tarafından hala sadece soğuk algınlığına olan koruyucu etkisiyle bilinir.

Oysa C vitamini cilt sağlığı için kusursuz bir vitamindir. C vitamini cildimize başlıca şu 3 etkiyi gösterir.

1- Cildimizi güneşin zararlı etkisinden korur: C vitamini cildimiz için bir antioksidan kaynağıdır ve bu yönüyle güneşten gelen zararlı ışınların ciltte yarattığı tahribatla savaşır. Ayrıca çevresel kirlilik, sigara ve stres gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkan serbest radikallerle savaşır.

2- Kollajen etkisi gösterir: Yaşlandıkça cildimizdeki kollajen ve elastin seviyesi azalır bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Kollajen cildimizin birleştirici dokusudur ve cildimiz her gün kollajen üretir.

Düzenli alınan C vitamini kollajen etkisi gösterir ve cildin dinç, sağlıklı ve pürüzsüz görünmesine katkıda bulunur.
C vitamini bilinenin aksine en çok portakalda bulunmaz. Her renkten dolmalık biber, brokoli, acı biber, çilek, kivi, mango, ananas ve brüksel lahanası oldukça yüksek oranda C vitamini barındırır. Bu gıdalardan 1 adet dolmalık biber günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Cildiniz için C vitamini serumunu da tercih edebilirsiniz.

3- Cilt lekelerini açar: C vitamini bir yandan yaşlılık ve güneş gibi faktörlere bağlı olan lekelerin oluşmasını için bariyer etkisi gösterirken diğer yandan cilt lekelerinin renginin açılmasını sağlar.

Böylece cilt lekeleri belirsizleşir.

Tocopherol (Vitamin E)

E vitamini bugüne kadar keşfedilen en güçlü antioksidanlardan biridir. Cildin nemli kalmasını sağlar ve kuruluğun önüne geçer. Yanık izi, yara izi ve ameliyat izlerinin tam anlamıyla ortadan kaybolmasını sağlamasa da belirginliklerinin azalmasını sağlayabilir. Yaşlılık lekesi gibi cildimizde yaşa bağlı olarak gelişen kahverengi lekelerin etkisini hafifletir.

Sodyum Hyaluronat (Hyalüronik Asit)

Su tutma özelliği çok yüksektir ve kendi ağırlığının 1000 katına kadar su tutabilir. Bu özelliğiyle cildimizi sürekli nemli tutar, cildimizin su kaybetmesinin önüne geçer.

Şeffaftır, suda çözünmez ve kokusu yoktur. Ortalama olarak vücut ağırlığımızın 5’te biri hyalüronik asitten oluşur. Cildimizi hasarlanmaya karşı korur, dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilt dolgularında dünyada en çok tercih edilen bileşen hyalüronik asittir.

Kamelya Sinensis (Yeşil Çay)

Kamelya sinensis yani işlenmemiş çay kuvvetli bir antioksidandır. Yapılan araştırmalar yeşil çayın cildi UV ışınlarından koruduğunu, kırışıklıkları geciktirdiği ve içinde bulunan kateşin ve polifenoller sayesinde cilt kanserinde önleyici etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

Hamamelis Virjinya (Cadı Fındığı Bitkisi)

Cadı fındığı, cilt dokularında oluşan şişliklerde oldukça etkilidir ve bu yönüyle varis tedavisinde kullanılmaktadır. Dermokozmetik ürünlerde cilt temizleme köpüğü ve köpük olarak kullanılmaktadır.

Ubiquinone (Koenzim Q10)

Cildimiz yaşlandıkça sarkmaya, nemine kaybetmeye ve cildimizde kırışıklar oluşmaya başlar. Buradaki en büyük neden, kollajen, elastin lifleri ve onların aktif hale gelmesini sağlayan ‘’koenzimq10’’ seviyesinin azalmasıdır.

Koenzim Q10 cildimizde doğal olarak bulunur. Cilde sağladığı pozitif etkilerden dolayı son 10 yılda cilt kremlerinin içinde en sık kullanılan bileşenlerden biri haline gelmiştir. Cildi genç ve diri tutar, cildin kendini tamir etme mekanizmasını aktif hale getirir.

Dimethicone (Silikon Bazlı Polimer)

Silikon bazlı polimer; şampuan, cilt temizleme losyonları, cilt bakım kremleri, fondöten başta olmak üzere birçok makyaj malzemesinde sıkça kullanılır.

Silikon bazlı polimerler, cildin üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur, kırışıklıkları doldurmaya yardımcı olur.