Düzenli Egzersiz Saç Dökülmesini Hızlandırır Mı, Engeller Mi?

Düzenli Egzersiz Saç Dökülmesini Hızlandırır Mı, Engeller Mi?

Düzenli yapılan egzersizin yaşam kalitesini yükselttiğini, kan basıncını dengelediğini, kilo kontrolü sağlayarak kanserden kalp krizi riskine kadar birçok sağlık sorununun önüne geçtiğini çoğumuz biliriz.

Ayrıca birçok bilimsel araştırma egzersizin sadece fiziksel hastalıklarla değil, psikolojik kökenli rahatsızlıklarla da savaştığını göstermektedir.

Fiziksel aktivitesi yüksek olan kişilerin, hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişilere göre daha az depresyona yakalandığı ve bu kişilerde anksiyete bozukluğu görülme sıklığının daha düşük olduğu çeşitli korelasyon araştırmalarıyla kanıtlanmıştır.

Burada kast edilen aşırı yorucu olan egzersizler değildir. Yoğun şekilde yapılan vücut geliştirme sporuya da vücudu aşırı şekilde strese maruz bırakan diğer sporlar sağlık için tehlikeli olabilir.

Yorucu egzersizler saç dökülmesine neden olabilir. Bu yüzden vücut geliştirme sporuyla ilgilenenlerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri saçlarının dökülmesidir. Genetik sebeplere bağlı olmayan, yorucu spora dayalı egzersizlerden kaynaklanan saç dökülmesi çoğu zaman geçicidir. Stres kaynağı (yorucu spor) ortadan kalktığında saçlar eski görünümüne kavuşur.

Düzenli ve dengeli yapılan egzersiz ise sağlığımız için yapabileceğimiz, beslenme gibi büyük oranda kontrolümüzde olan en önemli değişkenlerden biridir.

Düzenli yapılan egzersizin saçları güçlendirdiği bilinmektedir. Egzersiz, saç derisinin kan dolaşımını yükseltir, böylece kıl kökleri daha güçlü hale gelir. Daha güçlü hale gelen kıl kökleri ise saç dökülmesini engeller.

Aşırı egzersiz ise vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak vücudun daha fazla DHT hormonu salgılamasına neden olur. DHT hormonu her ne kadar erkeklik hormonu olsa da bu hormonun fazla salgılanması saç dökülmesinin en büyük nedenidir. Diğer taraftan aşırı egzersiz anemiye neden olabilir ve bu durum da saç dökülmesine neden olur.

Son olarak terleme sonucu açığa çıkan tuzun saçlı deride kalması ve yüzme havuzlarındaki hijyeni sağlamak için kullanılan yüksek orandaki klor saç dökülmesine etki eden nedenler arasındadır.

Düzenli yapılan aerobik egzersizleri ise DHT hormonunu baskılayarak saç dökülmesinin önüne geçebilir. Ayrıca, Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada düzenli egzersiz yapan kişilerde serbest radikal üretiminin %13 azaldığı, bu durumun saç beyazlamasını da geciktirebileceğini ortaya koymuştur.

Spor vücudumuzdaki mutluluk hormonu olan serotonin üretimini arttırarak stresle savaşır. Vücudumuzdaki stres seviyesinin azalması ise saçlarımızın daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

Spor sonucunda saç derisinin terlemesi ise saç foliküllerini açtığından yeni saçların çıkması için uygun ortamı oluşturur.