SAÇ EKİMİNDE AŞIRI TOPLAMA (OVERHARVESTING)

SAÇ EKİMİNDE AŞIRI TOPLAMA (OVERHARVESTING)

Donör bölge, saç ekiminde alınan sağlıklı saç köklerinin kaynağıdır. Bu saç kökleri genellikle saç dökülmesi yaşamayan, genetik olarak kalıcı saçlara sahip bölgelerden alınır.

Saç ekiminde "aşırı toplama" veya “aşırı hasat” veya "overharvesting" durumu donör alandan çok fazla saç kökü çıkarılması durumunu ifade eder. Donör alan gereğinden fazla zorlanmış ve sağlıklı olarak verebileceği saç kökü sayısı toplanmaya çalışılmıştır.

Aşırı toplama veya overharvesting dediğimiz durumun neden oluşur?

Aşırı toplama (overharvesting) durumunun hiç oluşmamasına dikkat etmek en önemli durumdur. Ancak aşağıda sayılan nedenlere bağlı görülmektedir.

saç ekimi aşırı hasat overharvesting

1- Donör Bölgenin Sınırlı Kaynakları: Bireysel olarak donör bölgesi zayıf kişilerde bu durum daha fazla görülür. Her bireyin donör bölgesinde belirli bir sayıda saç kök bulunur. Eğer kişinin donör bölge doğal sınırları aşacak kadar fazla sayıda kökü çıkarırsa, aşırı toplamaya bağlı riskler ortaya çıkar.

2- İhtiyatsız Çalışma ve Aşırı Greft Çıkarılması: En önemli neden saç ekimini yapan ekibe bağlıdır.

· Ekibin tecrübesizliği

· Ekibin hızlı veya ihtiyatsız bir şekilde çalışması

· Ekibin üzerideki satış-pazarlama baskısı

Saç ekimi işleminde görülen en ekibe bağlı nedenlerdir.

3- Tek Seferde Çok Fazla Greft Çıkarılması: Saç ekimi işleminde olabilecek ideal sonuca ulaşmak her zaman bir operasyon ile mümkün olamamaktadır. Özellikle açık alanların geniş olduğu kişilerde iki operasyon düşünülerek planlama yapılmalıdır. İki operasyonun gerekli olduğu zaman tek operasyon ile sonuç alınmaya çalışılır ise overharvesting denilen durum oluşur. Bu nedenle, saç ekimi ekibi genellikle bu durumu önlemek amacıyla dengeli ve planlı bir saç ekimi stratejisi benimsemelidir.

4- Greftlerin Hasarlı çıkarılması: Saç ekiminin en önemli aşaması greflerin sağlam çıkarılmasıdır. Bir ekibin en önemli başarısı greftlerin kısmen veya tamamen kırık veya kesik olmadan çıkarılmasıdır. Aşırı hasat ile mümkün olandan fazla greftin çıkarılması durumda birbirine yakın saç köklerinin çıkarılması durumunda grefler hasarlanabilmektedir.

saç ekiminde minimal skarlar

Aşırı toplama veya overharvesting'in zararı nelerdir?

Overharvesting oluştuktan sonra düzeltilmesi çok zor olmakta, çoğu zamanda yarattığı sorunlar düzeltilememektedir.

1- Donör Bölgede Azalan Saç Yoğunluğu ve Gelecekteki Saç Ekim İşlemleri İçin Sınırlı Kaynak: Aşırı toplama sonucu, donör bölgeden gereğinden fazla saç kökü alındığında, ilerleyen dönemlerde ek saç ihtiyacını karşılamak için sınırlı kaynak bırakabilir. Bu durum, hastanın gelecekteki saç ekim seçeneklerini kısıtlayabilir.

2- Skar Oluşumu: Saç kökleri toplanırken belli aralıklar ile toplanmalıdır. Gereğinden fazla saç kökünün alınması, saç köklerinin birbirine çok yakın olarak çıkarılması demektir. Saç köklerinin çıkarıldığında oluşan minik delikler birleşince iyileşirken skar dokusu oluşur. Saçların seyreldiği başın arka bölümünde oluşan skar dokusu sağlıksız bir görünüm verir. Skar dokusunun tedavisi güçtür. Genellikle tam tedavi edilmez, ama küçülmesi sağlanır. Bunun için lazer, radyofrekans, uzun süre krem tedavisi gibi yaklaşımlar ile azaltılmaya çalışılır.

saç ekiminde scar

3- Doğal Saç Çizgisinin Bozulması: Saçın hem arka kısmında doğal sınırlarını oluşturan saç çizgisi vardır. Donör alanında aşırı hasat sonucunda, donör bölgede doğal saç çizgisinin bozulması ve estetik bir dengesizlik oluşması sık görülen bir durumdur.

4- Estetik Sorunlar: Overharvesting sonucu başın arka görünümü toplanmaya bağlı oluşan boşluklar, skar dokusu oluşumu, dengesiz bırakılan yoğunluk görünümü, saç ekimi sonrasında genel estetik sonuçları olumsuz etkileyebilir. Daha iyi görünmek için yapılan saç ekimi sonrası doğal görünümü kaybetmek hiç istenilen bir durum değildir.

5- Donör Bölgede Hasar: Aşırı saç kökü çıkarılması, donör bölgesinde kalıcı hasara neden olabilir. Çıkarılan saçların yerine elbette yenisi gelmemektedir. Ancak aşırı toplama sonucu donör bölgenin sağlıklı cilt yapısı ve saç köklerini besleyen kılcal damar yapısı bozulabilmektedir. Kalan saçların sağlıklı büyümesi ve doğal görünümde olmasının kaybı oluşabilmektedir.

Aşırı toplama veya overharvesting'in karşılaşmamak için ne yapılabilir?

Saç ekimi yaptırmayı düşünen bireylerin, deneyimli ve uzman saç ekimi merkezleri çalışmaları önemlidir. Uzman ekipler, donör bölgeden sadece uygun miktarda saç kökü alarak overharvesting riskini en aza indirmeye çalışırlar ve hastalarıyla birlikte kişiselleştirilmiş bir saç ekimi planı oluştururlar.

Eğer başınızdaki açık bölgeler geniş ise (özellikle Evre 6 ve Evre7 düzeyinde) bunların tek operasyon ile tamamen kapatılabileceği söyleniyor ise dikkatli olunmalıdır.

Bazı merkezler donör alanınızdan çok sayıda Greft toplayabileceklerini söylüyor ve oldukça yüksek rakamlar ifade ediyorsa şüphe ile yaklaşılmalıdır. Çok sayıda greft toplamak cerrahi ekibin yeteneği değildir. Önemli olan sağlıklı miktarda greftin hasarsız çıkarılmasıdır.

saç ekiminde hasar

saç ekiminde donörden uygunsuz alım

saç ekiminde skar oluşumu

saç ekiminde overharvesting2

saç ekiminde overharvesting

saç ekiminde donörden aşırı alım

saç ekiminde donör hasarı

saç ekiminde donör alan hasarı

saç ekiminde aşırı toplama