Kırışıklık Tedavisi

iStock_000011324242XSmall

D-K Klinikte çevresel ve genetik faktörler ile oluşmuş kırışıklıkların tedavisine, önce detaylı inceleme ile başlanmaktadır. Bunun sonucu kişinin sorununun yaygınlığı ve şiddetine göre geniş çözüm yelpazesinden hedefe yönelik uygulamalar ve seans sıklıkları belirlenmektedir.

Kırışıklıkların tedavisinde en sık kullanılan uygulamalardan aşağıda söz edilmiştir.

Botoks - Botox: Dünyadaki en sık uygulanan girişimsel kozmetik uygulama olan botoks - botox, esasında bir marka ismidir. Clostridum Botilinum adlı bakterinin toksininde elde edilen kimyasal maddenin mimik kaslarına enjekte edilerek, kırışıklıklara neden olan istenmeyen kasılmaların engellenmesi esasına dayanmaktadır. Özellikle kazayağı çizgileri denen göz kenarı kırışıklıkları, alın kaslarının kasılmasına bağlı alın çizgileri, kaş çatma sonucu oluşan kırışıklıklarda çok sık uygulanmaktadır. Yıllarca mimik kaslarının istemli veya istemsiz olarak kasılmaları sonucu oluşan kırışıklılar çok kısa sürede giderilebilmektedir. Uygulama süresi yaklaşık 10-15 dakika olup etki süresi, 4-6 ay arasında değişmektedir. Tekrarlayan uygulamalar ile etki süresi oldukça uzamakta, hatta ilacın etkisi kalktıktan sonra bile kırışıklıklarda azalma belirgin hale gelmektedir. Botoks uygulaması yaptırmayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken bir husus ta kullanılacak ilacın orijinal olmasıdır. Bu işlem için uygulanabilecek ilaçların ya Amerikan malı Botox ® markası veya İngiliz malı Dysport ® markası olup olmadığına dikkat edilmelidir. Özellikle piyasada çok ucuza bulunan Çin malı botoks markalarından kaçınılmalıdır.

Dolgu maddeleri uygulaması: Dolgu maddeleri hem kırışıklıklar için, hem de yüze yeniden şekil vermek için kullanılmaktadır. Cildin kendi yapısında bulunan hyalüronik asit denen maddenin, uygun laboratuvar koşullarında üretilmiş formu bu amaç için uygulanmaktadır. Özellikle derin kırışıklıklarda güvenli ve etkin bir çözüm sunan dolgu maddeleri enjeksiyonları, tipine göre 6 ay ile 2 yılla arasında kalıcılık sağlamaktadır. Kırışıklıklardan başka, dudaklara daha dolgun görünüm vermek, çökmüş avurtları doldurmak içinde kullanılmaktadırlar. Bunların yanında akne izleri gibi ciltte oluşan çukurlukların doldurulmasında da dolgu maddeleri enjeksiyonlarının kullanılması mümkündür. En sık kullanılan markalar ise Teosyal, Amelian, Juvederm, Restylane dir. Uygun bir yüzeysel anestezi sonrası dolgu maddeleri uygulaması yaklaşık 20 dakika civarında sürmektedir.

Fraksiyonel CO2 lazer: Kırışıklık tedavisinde lazerler uzun süreden beri kullanılmaktadır. Ancak iyi bir sonuç için ablasyon denilen soyulma etkisinin olması gerekmekte idi. Bu da beraberinde uzun ve hasarlanmaya açık iyileşme süreci, sık komplikasyonları getirmekteydi. Ancak son yıllarda geliştirilen fraksiyonel tip lazerler cilt üzerinde ablasyonu tüm alanda değil, noktasal şekilde kesintili olarak yapmaktadır. Böylece sonuçların daha iyi olması yanında, yan etki olasılığının çok azalması ve en önemlisi kişinin günlük yaşamdan geri kalmaması sağlanmaktadır. Kırışıklık tedavisinde kullanılan en etkili fraksiyonel lazerler, CO2 tipi lazerlerdir. Bu sayede cilt yenilenmesi, cildin kalitesinin artması, kırışıklıkların giderilmesi işleminde çığır açılması sağlanmıştır. Estetik merkezimizde teknolojinin son ürünü olan fraksiyonel CO2 lazer ile çok güvenilir şekilde kırışıklık tedavilerinin yapılması sağlanmaktadır.

Mezolifting: Yüz mezoterapisine mezolifting adı verilmektedir. 50 yıldan fazla olarak kullanılagelen mezolifting, son yıllarda gelişen ilaç teknolojisi ve moleküler bilimlerdeki atılımlar sayesinde, kırışıklık tedavisinde en sık başvurulan, en popüler yöntemlerden biri olma durumunu korumaktadır. Çok ince iğneler ile farklı yapıdaki tedavi edici maddeleri cilt altı ve cilt içi dokulara verilmesine dayanan mezolifting’te çok az miktarda ilaç kullanıldığından minimal yan etki ile maksimal istenen etki sağlanmaktadır. Kırışıklıkların tedavisinde, cildin yeniden yapılanmasında, cildin eski ışıltısına kavuşmasında ve tazeliğin sağlanmasında kullanılan mezolifting uygulaması güvenilir bir uygulamadır.

Kimyasal peeling: Asidik solüsyonlar ile cildin üst tabakasının soyulama işlemi olan kimyasal peeling’te, sık kullanılan glikolik asit gibi meyve asitlerinin yanında, Jessner asidik solüsyonu ve çok güçlü bir soyucu olan TCA asidi de kullanılmaktadır. Uygun mevsimde tekrarlayan kimyasal peeling seansları sonucu derinin kollagen sentezinin artması, ince kırışıklıkların azalması, daha ışıltılı bir görünüm kazanması sağlanmaktadır. Uygulama sonrasında güneşten korunma kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Myolifting: Cilt üzerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla, mimik kaslarına verilen elektrik akımı ile gevşemelerinin azaltılması işlemidir. Mimik kaslarındaki gevşemeler, zaman içinde sarkmalara neden olabilmektedir. Myolifting işlemi ile yüz kaslarına yaptırılan pasif jimnastik sayesinde önemli ölçüde toparlanmalar sağlanmaktadır. Aynı zamanda göğüs kaslarındaki sarkmalarda da kullanılabilmektedir.

Mikrodermabrazyon: Derinin üst tabakalarının özel kristal tozlar ile zımparalanma işlemine mikrodermabrazyon denmektedir. Çok yüksek basınçla deriye püskürtülen kristal tozlar, deriye çarptığı anda geriye emilmektedir. Bu sayede cilt üzerindeki ölü hücrelerden oluşan tabaka temizlenmekte ve alt tabakalardan yeni kollagen yapımı uyarılmaktadır.

Oksijenterapi: Derinin alt katmalarının canlandırılması için oksijen moleküllerinin yüksek basınçla deriye infüzyonu işlemidir. Oksijen moleküllerinin hızla deriye geçişi sırasında, deriye sürülen çeşitli bakım ürünlerini de taşıması sağlanmaktadır. Böylece cildin canlanması gerçekleştirilmektedir. Çeşitli kırışıklık tedavisi yöntemlerine önemli destek sağlayarak daha hızlı ve etkin sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Cilt Bakımı: Güzellik merkezi ’mizde cilt bakımı kişiye özel olarak, cildinin gereksinimlerine göre uygulanmaktadır. Bunun için önce ayrıntılı cilt analizi işlemi gerçekleştirilmektedir. Cilt bakımı işlemi ustalık belgesine sahip tecrübeli estetisyenler tarafında, seçkin ürünler kullanılarak yapılmaktadır.

PRP - Platalet rich Plasma: Önceden ortopedi, diş hekimliği gibi branşlarda kullanılan PRP, son yıllarda dermatoloji ve kozmetolojininde kullanım alanına girmiştir. Kişinin kendi kanının alınması sonrası, ayrılan kan pulcukları denen trombositlerinin izole edilerek, tekrar aynı kişinin cildine verilmesi işlemidir. Böylece trombositlerdeki büyüme faktörlerinin cilde verilmesi ve cilt yenilenmesinin başlanması sağlanmaktadır.

Dermaroller: Bir silindir tambur üzerine yerleştirilmiş, uzunluğu 0,5 ile 2,0 mm arasında değişen yüzlerce küçük iğneden oluşan Dermaroller, kırışıklık tedavisinde çok yüz güldürücü sonuçlar veren bir uygulamadır. Bu silindirin cilt üzerinde gezdirilmesi ile cilde binlerce delik açılması sağlanmaktadır. Bu sayede minik minik travmaya uğratılan ciltte yenilenme sürecinin başlanması gerçekleşir. İşlem sırasında ve hemen sonrasında cilde sürülen tedavi edici maddelerin maksimum düzeyde hücrelere nüfus etmesiyle, kırışıklık tedavisinde önemli bir aşama kaydedilmesi sağlanmaktadır.