Bronzlaşmak Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Bronzlaşmak Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Efsane: Bronzlaştığımda daha güzel görünüyorum.

Aksine, cildiniz ve güzelliğiniz bedelini ödüyor.

Sık sık güneşlenen kişilerde yüz çizgileri ve kırışıklıklar, cildin sarkması ve kahverengi noktalar daha sık görülüyor.

2. Efsane: Sadece yaşlı kişiler cilt kanserine yakalanır.

Aksine, genç kadınlarda cilt kanseri daha sık görülüyor. Melonoma (en tehlikeli cilt kanseri türü) 15-39 yaş arasındaki kişilerde en sık görülen 3. kanser türüdür.

3. Efsane: Tüm cildimin eşit oranda bronzlaşması beni güneşten daha iyi korur.

Aksine, bronzlaşmanız cildinizin güneşten hasar gördüğü anlamına gelir.

4. Efsane: Solaryuma girmek vücudun D vitamini alması için yapılabilecek en iyi şeylerden biridir.

Aksine, solaryuma girmek cilt kanserine yakalanma ihtimalini arttırır. Çoğu kişi, günlük aktivitelerini yaparken güneş ışınları ve gıdalarla yeterli D vitaminini alır.

5. Efsane: Sadece UVB ışınları zararlıdır. UVA ışınlarının cilde bir zararı yoktur.

UVB ışınlarının dalga boyu daha kısadır ki bu da yüklü miktarda enerji barındırdıkları ve cildin üst tabakasına daha büyük zarar verdikleri anlamına gelir. Geçmiş dönemlerde yapılan araştırmalar sadece UVB ışınlarının cilt için zararlı olduğunu ortaya koyarken son dönemlerde yapılan araştırmalar UVA ışınlarının da en az UVB ışınları kadar tehlikeli ve riskli olduğunu ortaya koydu.

Bu yüzden güneş kremi alırken kremin UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özellikte olmasına önem gösterin.

6. Efsane: Solaryum Zayıflatır.

Solaryumun zayıflattığı ile ilgili spekülasyonlar solaryum ışınlarının tiroit hormonlarını uyardığını ve bunun da bir şekilde kalori yakımını hızlandırdığı temeline dayanıyor.

Oysa böyle bir ihtimalin varlığıyla hareket edinileceğine ve vücuda boş yere radyasyon alınacağına dışarı çıkarak 1 saatlik bir yürüyüş yapmak kalori yakımı için çok daha etkili olacaktır.

7. Güneş koruyucu kremler zararlıdır ve kansere yol açar.

Konuyla ilgili sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalardan çok azı güneş koruyucuların güvenli olamayabileceğini göstermiştir.

Eğer arkadaşlarınız ya da yakınlarınızdan böyle duyumlar alıyorsanız bu duyumların nedeni bazı güneş koruyucuların içeriğinde oksibenzon maddesinin bulunmasından kaynaklanır.

Oksibenzon maddesinin hormonları etkilediğine dair bazı araştırma sonuçları yayınlanmış olsa da nihai sonuç hala uzaktır.

Eğer küçük de olsa bu ihtimallerden çekiniyorsanız güneş kreminizi seçerken içine oksibenzon maddesinin yer almamasına dikkat edebilirsiniz.