Instagram İle Yayılan Tehlikeli Çılgınlık: Güneş Yanığı Sanatı

Instagram İle Yayılan Tehlikeli: Güneş Yanığı Sanatı

Dermatologlar her ne kadar güneşlenmenin ve özellikle güneş yanıklarının cilt kanseri başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtse de Instagram’da hızla yayılmaya başlayan ‘’Sunburn Art’’ (güneş yanığı sanatı) adı verilen akım özellikle gençlerin sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

İlk başlarda #tantatoo, #suntatoo gibi hashtagleri kullanan Instagram kullanıcıları güneşlendikten sonra sütyen izi gibi güneşe maruz kalmayan bölgelerinin izlerini paylaşıyorlardı.

Daha sonra çeşitli çıkartmaları ciltlerine yapıştırarak güneşlenmeye başladılar. Böylece çıkartmaların yapışık olduğu bölgeler güneşe maruz kalmadığı için yanmayacak, güneşe maruz kalan yerler ise yanacağı için çıkartmaların izleri vücutlarını kaplayacaktı. Böylece #sunburnart doğmuş oldu.

Batman, Superman gibi süper kahramanların sembolleri çıkartma haline getirilmesiyle vücut için üretilen çıkartmalar ise yeni bir sektörü ortaya çıkardı.

sunburnartBazı gençler ise güneşlenmeden önce gazlı kalemle istediği resimleri vücuduna çiziyor ya da beyaz renkli geçici dövme yaptırıyor ve saatlerce güneşleniyor. Güneş vücudu yeteri kadar yaktığında ciltteki resimler ön plana çıkıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Dermatoloğumuz Meltem Şentürk şunları söyledi:

‘’ Yapılan araştırmalara göre, eğer 15-20 yaşlarınız arasında 5 kere güneş yanmasına maruz kaldıysanız, cilt kanserine yakalanma ihtimaliniz hiç güneş yanığına maruz kalmamış birisine göre %80 daha fazla.

Toplumumuzda güneşin zararlı etkilerine karşı şapka takma, şemsiye kullanımı, UVA ve UVB’ye karşı etkili olan güneş kremi kullanımı bilinci hızla artsa da gençler arasında bronzlaşmak hala oldukça yaygın.

Bunun yanında ''güneş yanığı sanatı'' gibi akımlar güneşlenmeyi masumlaştırarak ve eğlenceli hale getirererek sosyal medya sayesinde bir virüs gibi yaygınlaştırabiliyor.

Bu yüzden ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuklarımızı sağlıklı bir geleceğe hazırlayabilmek için ebeveynlerin onları güneşlenme konusunda bilinçlendirmelerini öneriyoruz.