COVID-19 SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

DK KLİNİK’te COVID-19 SALGININA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Tüm dünyası etkisi altına alan yeni Korona Virüsün yaptığı salgın günlük hayatta birçok farklı alışkanlıkların, önlemlerin, kuralların olmasını zorunlu kılmıştır.

Bir sağlık kuruluşu olarak DK Klinik yeni Korona Virüsün neden olduğu COVID-19 hastalığının yayılmasını önlemek ve hem hastalarına hem de çalışanlarına bulaşmasının önüne geçmek için aşağıdaki önlemleri almaktadır.

1) Bireysel Önlemler

Kişiler tarafından alınması gereken önlemler ve uyulması gereken kurallar bulaşmaya karşı en önemli aşamayı oluşturmaktadır. Bireysel sorumluluk salgının yayılmasına karşı en güçlü silahımızdır.

Hastalar ve ziyaretçiler için alınması gereken önlemler ve uyulması gereken kurallar şu şekildedir;

  • Kliniğimize giren her ziyaretçinin temassız ateş ölçer ile ateşi ölçülmekte ve kayıt altına alınarak saklanmaktadır.
  • Girişte ki personel ile arasında mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Kliniğimize randevu ile hasta kabul edilmektedir.
  • Gelen ziyaretçilerin mutlaka ağzını ve burnunu kapatacak şekilde tıbbi maske takması istenmektedir, eğer yoksa kliniğimiz tarafından temin edilmektedir.
  • Kliniğe giriş sırasında ellerini alkol bazlı solüsyon ile dezenfekte etmesi istenmektedir.
  • Ziyaretçiler arasında en az 1,5 metre olacak şekilde sosyal mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Kliniğimizde işlem yaptığımız tüm hastalara COVID-19 hastalığı hakkında bilgilendirme yapılmakta, uyması gereken kurallar hatırlatmakta ve bu hastalık için bilgilendirildiğine dair onay alınmaktadır.
  • Yaklaşık 450 m2’yi bulan kliniğimizde, her tarafa yerleştirilmiş olan alkol bazlı dezenfektan üniteleri ile ziyaretçilerin kolayca ellerini dezenfekte etmesi sağlanmaktadır.

Klinik çalışanlarımızın aldığı önlemler aşağıda listelenmiştir.

  • Kliniğimize her gün tüm çalışanlarımızın ateşi temassız ateş ölçer ile ateşi ölçülmekte ve kayıt altına alınarak saklanmaktadır.
  • Personelimiz kliniğe geldiği zaman ilk olarak ellerini sabun ve su ile yıkayarak dezenfekte etmektedir. Çalışanlarımız her gün temiz yıkanmış üniformalar ile işe başlamaktadır, gün sonunda giyilen üniformalar çamaşır suyu katkılı yıkanma işlemine tabi tutulmaktadır.
  • Girişte ki personel ile arasında mesafe olması sağlanmaktadır.
  • Çalışanlarımızın mutlaka ağzını ve burnunu kapatacak şekilde tıbbi maske takmaktadırlar. Hasta ve ziyaretçiler ile iletişime geçen personelimiz ayrıca yüz bölgesini korumak için siperlik takmaktadır.
  • İşlem yapan personel ise temiz üniforma, maske ve siperlik dışında ek önlemler almaktadır. İşlemlere tek kullanımlık koruyucu giysi, tek kullanımlık saç bonesi ve tek kullanımlık eldiven giyilerek girmektedirler.
  • Tüm personelimiz her tarafa yerleştirilmiş olan alkol bazlı dezenfektan ünitelerini gün içinde sık sık ellerini dezenfekte etmek için kullanmaktadırlar.

2) Yüzey Dezenfeksiyonu Uygulamaları

Sık kullanılan ve temas edilen yüzeyler ve ekipmanlar düzenli aralıkla ile sistematik olarak mikroplardan arındırılmaktadır.

Uygulama kabinleri

Hastalarımızın mümkün olduğu kadar tek kullanımlık malzemelere temas etmesi sağlanmaktadır.

Her hasta sonrası işlem yapılan kabin temizlenmektedir.

  • Muayene masaları örtüleri, işlem yatakları örtüleri, hastaya dokunulan eldivenler, hastanın kullandığı maske, bone gibi malzemeler her kullanımdan sonra değiştirilmektedir.
  • Her hasta sonrası işlem yapılan kabinler dezenfekte edilmektedir. Hastanın veya eşyalarının temas ettiği yüzeyler (muayene masa örtüsü kullanılmasına rağmen işlem yatakları, işlem yataklarının kolçakları, elbise askıları, çanta-telefon vb şahsi eşyaların konulduğu yerler), kapı kolları, kalemler yüzey aktif sodyum hipoklorit solüsyonu ile silinerek dezenfekte edilmektedir.
  • Hastalara uygulama yapılmasın esnasında değen tıbbi cihaz parçaları (lazer başlıkları gibi), koruyucu gözlükler, tıraş makineleri alkol bazlı dezenfektan ile silinketdir.

Genel mekanlar

Hasta ve ziyaretçilerimizin geçtiği ve kısa süreli bulunduğu, ayrıca personelimize ait mekanların 2 saatte bir kere olma üzere periyodik aralıklar ile dezenfekte edilmektedir.

  • Yüzey aktif sodyum hipoklorit solüsyonu ile; sekreter bankoları, kapı kolları, elektrik düğmeleri, sehpalar, merdiven tırabzanları ile silinerek dezenfekte edilmektedir.
  • Alkol bazlı solüsyon ile; kumaş veya deri gibi malzeme ile kaplı oturma alanları spreyleme yolu ile dezenfekte edilmektedir.
  • Tüm zeminler yüzey temizleme dezenfektanları ile silinmektedir

3) Hava Dezenfeksiyonu Önlemleri

Korona virüsün hasta bireylerden saçılan çok küçük damlacıklar üzerinde havada kalma olasılığına bağlı olarak yayılmanın önüne geçmek için veya klimalar ile bulaşmayı önlemek için iki kademeli yaklaşım yapılmaktadır.

Hava filtrasyon sistemi

Kliniğimizde her tarafa yerleştirilmiş olan hava filtrasyon cihazları ile ortam havası sürekli temizlenmektedir. Başta 0,3 mikron düzeyine kadar tüm parçacıkları süzen HEPA filtre olmak üzere, aktif karbon filtre, çok katmanlı sık dokulu sentetik filtreler, titanyum oksit filtre, elektrostatik filtreden süzülen ortam havası UVC lambaları ile dezenfekte edilerek mikropsuz ve virüssüz hale getirilmektedir.

İyonizer ile partikül temizleme

Nefes alığımız havada bulunan parçacıklar (virüsler, bakteriler, polenler, tozlar) pozitif iyonlar taşımaktadırlar. Bu parçacıklar ortama salınan negatif yüklü iyonlar ile nötralize edilerek çökmesi, havadan uzaklaşması sağlanır. Negatif yüklü iyonlar hava temizleme cihazından sürekli olarak ortama salınarak her tarafa yayılması sağlanmakta ve klima içlerine kadar her yere etki etmektedirler.

Havalandırma sistemi

Kliniğimiz ortam havasını dışarı veren havalandırma sitemi ile donatılmıştır. Odaların içinden alınan hava herhangi bir filtreleme işlemi yapmadan doğrudan dışarı vermektedir.

4) Genel Mekan ve Ortam Dezenfeksiyonu Uygulamaları

Kliniğimizde virüslerin yayılmasına karşı alınan son basamak önlem ise tüm yüzeyleri, zeminleri, havayı, klimaları kapsayarak etkin bir mikropsuzlaştırma görevi görmektedir.

Hipokloröz asit pulvarizasyon uygulaması

Suyun sodyum klorür ile yapılan elektroliz işlemi sonrası elde edilen hipokloröz asit (HOCl)çok güçlü bir dezenfektandır. Bu ürünün en iyi yönü insan sağlığına zarar vermemesidir. Hatta bağışıklık sistemi hücrelerinin mikropları etkisizleştirmek için ürettiği bir asittir. FDA tarafında onaylı bir dezenfektan ürün olan hipikloröz asit zeminlerin, tüm yüzeylerin, kumaşların, hatta yiyecek ve suyun dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Pulvarizasyon yöntemi ile sisleme-dumanla cihazları ile hem hava hem de ortamın genel dezenfeksiyonunda güvenle tüm klinik periyodik aralar ile dezenfekte edilmektedir.

UVC lambaları

Ultraviyole ışınları yayarak mikroorganizmaların dezenfeksiyonunu sağlayan UVC kliniğimizde cerrahi operasyon yapılan işlem odalarında kullanılmaktadır. Göze zarar vermemesi için içeride kimsenin olmadığı sürede genel mekan ve ortam dezenfeksiyonu sağlamaktadır.