Saç Ekimi Saç Dökülmesini Durdurur mu?

DK Klinik | Saç Ekimi Saç Dökülmesini Durdurur Mu?

Mevcut saç çizginizden memnun olmadığınız ya da saç dökülmeniz arttığı için saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. DK Hair Klinik, saç ekimi konusunda uzman ve tecrübeli ekibiyle en etkili sonuçları yaratmayı amaç edinmiş bir kurumdur.

Saç ekimi işlemleri insanların hayatlarını değiştirebilir ve her gün değiştirmektedir. Saç ekimi ile sadece eski doğal saçlarınıza yeniden kavuşmakla kalmaz, öz güveninizi tazeler ve istediğiniz saç stiline sahip olabilirsiniz.

Bununla birlikte, birçok tıbbi işlemde olduğu gibi burada da bazı sınırlamalar mevcuttur. Örneğin, saç ekimi tamamen kel kalmış bir kafa derisini saçlı deriye dönüştüremez. Ayrıca, saç dökülmesine de engel olamaz.

Saç Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç ekimi işleminde, doktorunuz başınızın arka kısmında bulunan ve ‘güvenli donör bölge’den güçlü ve sağlıklı saç köklerini alır ve açılma veya seyrelme olan bölgelere nakleder. Donör bölge dediğimiz alan saç folliküllerinin güçlü olduğu ve dökülme riski düşük saçların üretildiği bir alandır. Kafa derisinin bu alanı genetik faktörler ve hormonlar gibi saç dökülmesine neden olan risk faktörlerine karşı daha dayanıklıdır. Kafa derisinin bu güvenli donör bölgesi haricindeki alanlarda saç dökülme ve seyrekleşme riski daha yüksektir, bu yüzden en iyi ve en güçlü folikülleri bulmak için uzman bir ekip gerekir.

Saç ekim işleminde donör bölgeden toplanan saç folikülleri (greft) genellikle kafa derinizin üst kısmındaki ve ön kısımlardaki alıcı bölgelere tek tek yerleştirir. Bu foliküller birkaç ay sonra yeni ve sağlıklı saçlar üretmeye başlar. Kafa derisi, her ne kadar saçlarınız seyrek, incelmiş veya dökülmüş olsa da halen doğal olarak saç köklerini besleme yeteneğine sahiptir. Ve bunu yapmaya devam edecektir. Ancak, yeni saç foliküllerinin nakledilmesi, bu bölgedeki doğal saçlarınızın dökülmeyeceği anlamına da gelmez.

Dolgu Saç Görünümü

Kötü yapılmış saç nakli sonucu oyuncak bebek saçı gibi görünen bazı resimler görmüş olabilirsiniz. Fakat bu durum, her zaman doktorun kötü olduğu anlamına gelmez – ekilen saçların etrafındaki doğal saçlar dökülmeye devam edebilir ve bu tarz seyrek saç görünümü ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, saçlarınızın sadece yoğunluğu azalırken, en kötü durumlarda kafanızda saç öbekleri şeklinde bir görüntü oluşup saç ekimi yaptırdığınızı açıkça belli edebilir.

En başarılı saç ekimi bile saçların incelmesini ve nihai olarak saç dökülmesini durduramaz. Bununla birlikte, saç ekiminden sonra saç dökülmesini önlemek için yapabileceğiniz şeyler olduğundan saçlarınızın hepsi kaybolmaz.

Saç Dökülmesine Karşı Kullanılan Tıbbi Tedaviler

Saç ekiminizin başarısı, saç ekim ekibinin becerisi ve daha sonra saç sağlığınıza ne kadar dikkat ettiğinize bağlıdır. Saçlar aniden dökülmeye başlamaz (bazı tıbbi rahatsızlıklar hariç); zaman içinde yavaş yavaş incelir ve dökülür. Bir saç teli döküldüğünde, yeni bir saç teli çıkar ama bu saç teli öncekinden daha zayıf ve incedir. En sonunda saç çok incelir ya da ‘minyatür’ hale gelir, tamamen kaybolur ve yerine yeni saç çıkmaz olur.

Erkeklerdeki saç dökülmesine öncelikle genetik faktörler ve hormonların neden olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, piyasada bu hormonları baskılayarak saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan birçok ürün mevcuttur.

Bir saç ekimi yaptırdığınızda, ekilen yeni saçların etrafında çıkmakta olan mevcut doğal saçların kaybedilmesini önlemek için bu ilaçları kullanmanız önerilir. Bu tedavi, oyuncak bebek saçına benzeyen dolgu saç görünümünden kaçınmanıza yardımcı olur ve saç ekiminizin mümkün olduğunca başarılı olmasını sağlar.

Ayrıca, bu ilaçları bir saç ekimi yaptırmadan da kullanabilirsiniz, ancak bu tıbbi destekler saçların daha kalın ya da dolgun olmasını sağlamaz; yeni saç çıkarmaz. Ancak ve ancak mevcut doğal saçların dökülmesini ve incelmesini durdurmaya yararlar.

Bununla birlikte, bu ilaçları saç dökülmesini önlemek istediğiniz sürece sürekli kullanmanız gerekir. İlaçların fark edilir sonuçlar vermesi genellikle birkaç ay sürer. Bu ilaçları kullanmayı bıraktığınızda ise birkaç ay içinde saçlarınız yine dökülmeye başlayacaktır.

Piyasada saç dökülmesi için kullanılan ilaçlar iki grupta incelenebilir:

Finasterid (Propecia marka adıyla da bilinir) – Erkek tipi saç dökülmesi için günlük alınan bir tablettir. Vücuttaki 5-alfa redüktaz adı verilen bir enzim hareketini engelleyerek çalışır. Bu enzim, erkeklik hormonu olan testosteronunu dihidrotestosteron (DHT) adı verilen başka bir erkeklik hormonuna çevirir. DHT, saç köklerine etki eden erkek tipi saç dökülmesinden sorumlu hormondur. Finasterid, cinsel isteksizlik ve sertleşme gibi sorunlara neden olabilir ve kadınlarda kullanım için uygun değildir.

Minoxidil (Rogaine veya Regaine marka adıyla da bilinir) – Günde iki kez saç derisine uygulanan topikal bir ilaçtır (sıvı veya köpük). Saç ilk çıktığında, ‘anajen’ aşamasındadır. Büyümesi durduğunda, dinlenme veya “telojen” aşamasına geçer.

İşte bu telojen aşamasında saçlar dökülmeye başlar. Minoxidil, anajen aşamasının süresini uzatarak ve telojen dönemi mümkün olduğu kadar ertelemek üzere çalışır. Saçın incelmesini engellemez, ancak saç derisinde daha uzun kıllar tuttuğu için, genel olarak daha kalın bir görünüm kazandırır. Erkekler için ayrı kadınlar için ayrı minoxidil tedavileri vardır. Minoxidil erkeklerde cinsel isteksizlik ve sertleşme gibi istenmeyen sorunlara neden olabilir.

Şok Dökülme

Saç ekimi işleminin ardından kafa derisinin tedavi edilen alanında saç dökülmesi gerçekleşebileceğini biliyoruz. Ancak, saç ekiminden sonraki haftalar ve aylar içinde yeni ekilen saçlarınız da dökülebilir. Buna ‘şok dökülme’ denir. Saç ekimi ameliyatı esnasında bu hassas ve küçük foliküllerin maruz kaldığı travmayı düşündüğümüzde, küçük çaplı bir şok yaşamaları olağan karşılanabilir.

Doktorlar, ameliyat travması yüzünden foliküllerin hemen telojen evresine girdiği bu durumu Telojen Effluvium olarak adlandırmaktadır. Saç ekiminden beklediğinizin tam tersi bir etki olan saç dökülmesi genellikle geçicidir ve saç folikülü bir süre sonra, doğal olarak anajen aşaması, yani büyüme evresine geri döner. Şok dökülme genellikle finasterid veya minoxidil gibi ilaçlarla en aza indirilebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Devam Etmesi

Saç ekimi sonrasında, erkek tipi saç dökülmesi tedavi edilen alanın dışındaki bölgelerde saçlar incelmeye ve dökülmeye devam edebilir. Başka bir deyişle, kelleşmekte olan alan genişler. Finasterid veya minoxidil kullanımı bu durumu yavaşlatmaya/önlemeye yardımcı olabilir. Bu durumda ikinci bir saç ekimi düşünülebilir. Aslında saç dökülmesi devam eden kişilerin saç ekim yaptırması önerilmez fakat riskleri bilerek bu yönde ısrarlı talebi olan hastalar için düşünülebilir.

Saç dökülmesi veya saç ekimi işlemi hakkındaki endişeleriniz ne olursa olsun, biz size yardım etmek için buradayız. Size nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için bugün ücretsiz randevu alın ve tecrübeli ekibimize danışın.