Uçuş Ekipleri Mutlaka Okumalı: Uçmak ve Cilt Kanseri İlişkisi

Uçuş Ekipleri Mutlaka Okumalı: Uçmak ve Cilt Kanseri İlişkisi

UVB ışınlarının büyük bir kısmı uçak ön camları ve uçakta bulunan pencereler tarafından filtrelenebilse de UVA ışınları için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Ticari uçuşların 30 ila 35 bin fit yükseklik dolayında seyretmesi daha ciddi bir tehlike oluşmasına sebep oluyor. Kabin ekipleri, özellikle pilotlar cilt kanseri açısından daha yüksek risk altında.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada uçuş esnasındaki radyasyon ile solaryum esnasında alınan radyasyon karşılaştırıldı. (solaryumun cilt kanserini tetiklediği daha önce kanıtlanmıştı)

Araştırma sonuçlarına göre, 30 bin fitini üzerinde yaklaşık 55 dakika boyunca uçmak solaryumda 20 dakika geçirmek ile aynı etkiyi yaratıyor.

Ellerinde bulunan araştırmayı diğer birkaç veriyle birlikte değerlendiren araştırmacılar, kabin ve kokpit ekiplerinin cilt kanseri ile karşılaşma ihtimallerinin toplum ortalamasının 2.22 kat üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Dr. Meltem Şentürk, uçuş ekiplerinin çalışma esnasında mevsim ayırt etmeksizin mutlaka güneş kremi kullanmaları gerektiğini, bu şekilde güneşin zararlı ışınlarından korunulabileceğini, özellikle birden fazla bacaklı uçuşlar ve uzun menzilli uçuşlarda güneş kremini yenilemeleri önerisinde bulundu.