Yazın Lazer Epilasyon Yapılır mı?

Yazın Lazer Epilasyon Yapılır mı?

Yazın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları yükseliyor. Yazın gideceğiniz yerleri, giyeceğiniz kıyafetleri hatta yemeniz gereken yemekleri bile şimdiden planlıyorsunuz.

Bir yandan daha fit görünmek isterken diğer yandan da pürüzsüz bir cilde kavuşmanın planlarını yapıyorsunuz.

Bu yaz ne ağdanın acısıyla yüzleşmek ne de traş olmanın yarattığı stres ve zaman kaybıyla baş etmek istiyorsunuz.
Lazer epilasyon yaptırmaya karar veriyor ve araştırıyorsunuz.

Kafanız giderek karışıyor. Önünüze çıkan en büyük engellerden biri de yazın lazer epilasyon yapılamayacağını söyleyen arkadaşlarınız, dostlarınız.

Bu soruya ayrıntılı cevap aramak için DK Klinik’ten Dermatolog Meltem Şentürk’ e sorduk.

Yazın lazer epilasyon yapılabilir mi?

Merhabalar Meltem Hanım. “Yazın kesinlikle lazer epilasyon yapılmaz” diye bir genelleme var. Bu ne derece doğru?

Bu doğru bir kavram değil. Bazı kurallara dikkat edildikten sonra her mevsim rahatlıkla lazer epilasyon yapılabilir. Gerçi yazın dikkat edilmesi gereken kurallar, kışın bile geçerli. Yalnızca biraz daha özen gösterilmeli.
Biliyoruz ki Antalya’da sonbahar ve ilkbaharda bile birçok ilimizden sıcak ve güneşli geçiyor. Eğer yazın lazer epilasyon yapılamasaydı, bu mevsimlerde de yapmamız gerekirdi.

Bir önceki soruda bazı kurallardan bahsettiniz. Yazın lazer epilasyon yaptırılmak istendiğinde dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

Lazer epilasyon sonrası yaklaşık 5 ile 7 gün kadar güneşten mümkün olduğunca sakınılmalıdır. Size nedenini açıklayayım:
Lazer epilasyon sonrası cilt hassaslaşır, UV ışınlarının leke oluşturma olasılığı artar. Bundan dolayı eğer açıkta kalan bölgeler varsa, kollar, bacaklar ve omuz gibi, bu bölgelere yüksek koruma faktörlü kremler sürülmelidir. Bu işlem belli aralıklar ile tazelenmelidir. Bir de ilk birkaç gün güneş banyosu yapılmamalıdır.

Bu kurallar aslında diğer mevsimlerde de geçerli. Biz, bizi takip eden ya da kliniğimize gelen herkese güneş banyosundan uzak durmalarını, yazın belli saat aralıklarında dışarıda geçirmemelerini ve yaz kış ayırt etmeden yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalarını öneriyoruz.

Bronzlaşmış cilde lazer epilasyon yapılabilir mi?

Bu önemli bir karar. Tek bir yanıtı yoktur. Eğer tatile gidilmiş, her gün saatlerce güneş altında kalınmış ve cilt bronzlaşmış ise yapılması bir süre ertelenmelidir. Tatil sonrası normal hayata geçtikten 1 hafta ila 10 gün sonra ciltte açılma olacaktır ve lazer epilasyon uygulanabilir duruma gelecektir. Ancak yazın günlük hayatınızı yaşıyor ve her zamanki gibi güneşe maruz kalıyorsanız, lazer epilasyon genel bir değerlendirme sonrası yapılabilir. Bu değerlendirmeyi ise kendiniz yapmamalı, güvendiğiniz bir kliniğe ya da dermatoloğa gitmelisiniz. DK Klinik gibi birçok klinik ön görüşmeyi ücretsiz yapar. Kendinizi yakın hissettiğiniz ya da iyi duyumlar aldığınız bir merkeze giderek cilt durumunuzun lazer epilasyon için uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Bronz cilde lazer epilasyon yapılırsa ne gibi yan etkiler olabilir?

Tekrar vurgulamak gerekirse bronz cilde lazer epilasyon yapmaktan kaçınıyor, bir süre sonra biraz açılınca yapabiliyoruz. Ancak istenildiğinde bronz cilde bile uygulama yapılabilir. Lazer epilasyonda kritik nokta ışının dozudur. Cilt ne kadar koyu-bronz ise doz o kadar azaltılmalıdır. Bronz ciltte bile düşük doz kullanılarak yapılabilir. Fakat belli bir dozun altında epilasyonun etkisini sınırlı olur. Bu yüzden bu işin uzmanı tarafından değerlendirilmelidir, etkili ışın dozunun uygulanabileceği durumlarda biz lazer epilasyon yapmayı tercih ediyoruz. Kritik nokta bronz tenli kişiye yan etki oluşmasın diye düşük doz ışın kullanılıp, epilasyon etkisinin olmadığı uygulamadan kaçınmaktır. Bronz tenlerde normal dozda ışın ile lazer epilasyon yapıldığı takdirde oluşabilecek yan etki cilt lekesidir. Elbette bunun tedavisi mümkündür ancak olmamasını sağlamak çok önemlidir.

yazın


Sonuç olarak özet bir şekilde yaz ayları ve lazer epilasyon konusunda akılda ne kalmasını istersiniz?

Madde madde özetlersek, sanırım daha net bir çerçeve oluşacaktır:


• Yazın lazer epilasyon yapılabilir.
• Uygulama öncesi güneşlenmekten kaçınılmalıdır.
• Uygulama sonrası güneşten koruyucu kullanımına dikkat edilmelidir.
• Uygulama sonrası 7 gün kadar güneş banyosundan kaçınılmalıdır.
• Bronz tenlere uygulanmamalı, ancak gerekiyorsa bir süre beklenilmelidir.